Serviceteam: wie is wie?

Wij streven ernaar om alle voorkomende vragen met betrekking tot stomaverzorging en stomaproblemen snel en efficiënt te beantwoorden.

Indien nodig kan onze verpleegkundige assisteren bij de behandeling van moeilijk oplosbare problemen!

Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen indien u een proefpakket wilt ontvangen!

U kunt bellen met ons Serviceteam. U krijgt dan een van onze deskundige medewerkers aan de lijn. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op: 03-666 65 83

Wilt u liever dat uw vraag per mail beantwoord wordt, dan kan dat natuurlijk ook. Stuur dan uw vraag naar: serviceteam@eurotec.nl

Eefje Bedaf - van Erp

Stomaverpleegkundige
Productspecialist

Lenny Musters

Productspecialist

Linda Konings

Productspecialist

Anna Mulder

Productspecialist

Ik ben Eefje, 36 jaar oud, getrouwd en moeder van een dochter en zoontje. We wonen met veel plezier in Breda.

Na het behalen van mijn HBO-V diploma ben ik 6 jaar lang werkzaam geweest binnen het Amphia Ziekenhuis te Breda. Hier heb ik als verpleegkundige gewerkt op de afdeling chirurgische oncologie maag, darm en lever.

In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar EuroTec. In 2016 heb ik de specialisatie tot stomaverpleegkundige behaald. Ik doe mijn werk met veel plezier en voldoening. U kunt bij mij terecht met vragen of problemen met betrekking tot uw stoma of stomamaterialen. Ik denk graag met u mee over mogelijke oplossingen.

Mijn naam is Lenny Musters, ik ben getrouwd en de trotse moeder van drie zoontjes. Ik woon in het kleine Brabantse dorp Woensdrecht bovenop de Brabantse Wal.

Sinds 2005 ben ik met veel plezier werkzaam bij EuroTec. Ik heb in de 13 jaar bij EuroTec verschillende functies vervuld en gedurende die tijd heb ik veel productkennis opgedaan over onze mooie producten.

Sinds 2018 ben ik medewerkster van het Service Team van EuroTec. Als u contact met ons opneemt, sta ik of een van mijn collega´s u te woord. Wij proberen u dan zo goed mogelijk te helpen en uw vragen te beantwoorden. Uiteraard voorzien wij u ook graag van een uitgebreid proefpakket.

Hallo,

Ik ben Linda Konings, 40 jaar. Samen met mijn vriend en zoontje woon ik in Roosendaal, waar ook de fabriek van EuroTec staat. Lange reistijden heb ik dus niet, waardoor ik met goed weer lekker op de fiets naar mijn werk kom.

Eind 2011 ben ik begonnen bij EuroTec. Het zou een tijdelijke functie zijn als financieel-administratief medewerkster ter vervanging van Lenny die met zwangerschapsverlof ging.

Gelukkig beviel het beide partijen goed en mocht ik blijven als aanvulling van het administratieve team én gedurende een periode 1 dag in de week in de productie. Hierdoor leerde ik de producten beter kennen, omdat ik ze fysiek in handen kreeg. Ik heb afwisseling in mijn werk altijd al erg leuk gevonden en dat heb ik bij EuroTec voldoende. Inmiddels is mijn functie veranderd en doe ik ondersteunende taken voor het management en ben ik productspecialist.

Als u naar ons belt voor vragen of problemen, denken we graag met u mee om een passende oplossing te vinden. Wellicht zien we u ook bij een van onze open dagen!

 

Vragen over stomamateriaal

Een gesloten zakje is een zakje dat niet geleegd kan worden. Als het vol is, dan wordt het in zijn geheel gewisseld. Meestal gebruiken mensen met een colostoma deze zakjes, omdat meestal de ontlasting ook dikker is. Bij een open zakje kan het zakje aan de onderzijde open gemaakt worden om zo te legen boven het toilet, en daarna weer sluiten met het klittenband. Dit zakje wordt meestal gebruikt door mensen met een ileostoma, waarbij de ontlasting ook meestal dunner is. Het wil niet zeggen dat u verplicht bent om het betreffende zakje te gebruiken. Als u bijvoorbeeld tijdelijk dunnere ontlasting heeft door medicatie, laxeerschema voor onderzoeken of een andere oorzaak, kunt u ook (tijdelijk) open zakjes gebruiken, zodat u niet zo vaak hoeft te wisselen.

Er is al sprake van lekkage als er ontlasting of urine onder de huidplaat komt. Het begint dus bij de stoma zelf. Na een paar uur kan dat pas lekkage geven aan de buitenkant van de plaat, naar de kleding toe. Belangrijk is dus om de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Is het telkens aan dezelfde kant of rondom de stoma? Is uw buik gelijkmatig of heeft u plooitjes, putjes of littekens? Steekt uw stoma zo'n 2 cm uit op de buik of ligt uw stoma op- of zelfs onder huidniveau of is hij wat scheefgezakt? Is de opening recht vooruit of wat meer aan de zijkant van de stoma? Het belangrijkste is dus het vinden van de oorzaak, daarna kan er gekeken worden wat de beste oplossing is. Er zijn verschillende oplossingen, dus het makkelijkste is om contact op te nemen met het Serviceteam, om voor u de beste oplossing uit te zoeken en u verder te helpen, want inderdaad: lekkage heeft zeer veel invloed op uw dagelijkse sociale leven!

Dat kunt u inderdaad zo zeggen. Wij horen dit van heel veel stomadragers en zorgprofessionals terug. Dit komt omdat wij geen grondstoffen in ons hydrocolloïd gebruiken die mogelijk irritatie of een allergische reactie geven. Zeer zelden hebben mensen last/irritatie van onze platen. Meer uitgebreide informatie over onze materialen leest u op de pagina over stoma materiaal.

Als het stomazakje opbolt, dan is er een windje in het zakje gekomen. In het zakje zit een koolstoffilter dat ervoor zorgt dat de lucht snel en zonder geur het zakje verlaat, zodat het zakje weer platter wordt zonder dat u het ruikt. Het zakje is niet direct weer plat, dat gaat geleidelijk aan. Eventueel kunt u dit versnellen door rustig op het zakje te drukken.
Het stomamateriaal (1- of 2-delig) is een gesloten systeem en als u jezelf ruikt, dan klopt er iets niet. Controleer allereerst of het systeem goed is gesloten en of er geen sprake is van lekkage. Is dit in orde, dan zou het kunnen betekenen dat het filter onvoldoende werkt. Het filter werkt niet meer wanneer het nat is geworden (van buiten af door douchen bijvoorbeeld, of van binnen door dunne ontlasting) of wanneer deze verzadigd is. Elke fabrikant heeft een ander soort filter met wisselend effect. Het ene filter werkt slechts 4 uur, terwijl het filter van EuroTec gemiddeld zo'n 24 uur werkt. Dit is mede afhankelijk van de hoeveel gasvorming en dat is voor iedereen anders.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De ontlasting is te dik/plakkerig en zakt daarom niet naar beneden. Probeer met uw voeding en door meer te drinken dit aan te passen. Lukt dit niet, dan kunt u bij uw arts medicatie hiervoor krijgen. Wat ook kan helpen is om een beetje slaolie tegen het folie aan de binnenkant van het zakje (tegenover de stoma) te smeren, zodat het glad wordt.
  • Het zakje zit deels in de broek, hierdoor kan het niet verder zakken dan tot de broekband. Zorg dat er meer ruimte komt, door een wijdere broek eventueel in combinatie met bretels, of gebruik een broekafstandhouder/band met cap.
  • Als het zakje volledig platgedrukt wordt, vacuüm wordt getrokken, noemen we dat ‘pancaking’ (zo plat als een pannenkoek worden). Het is niet bekend wat de oorzaak is, de darmen onttrekken juist lucht i.p.v. windjes te laten. Soms kan het filter te goed werken, dan helpt dit niet mee. Gebruik een zakje zonder filter of plak het filter af met bijgeleverde stickertjes die altijd in de doos zitten. Is dit effect teveel van het goede; dan kunt u Gore-Tex filtermembraantjes gebruiken. Het filter werkt dan wel, maar langzamer. Soms helpt het ook om voordat u het zakje aanbrengt er lucht in te laten en een schoonmaakgaasje onderin het zakje te laten. Een ander hulpmiddel is de zgn. brug van Laprocare. Dit is een plastic stripje dat u kunt omvormen tot een bruggetje over het stoma heen, dit plakt u aan de buitenzijde van het zakje.

EuroTec organiseert regelmatig Open Deur Dagen i.s.m. ConvaTec in onze fabriek in Roosendaal (NL). Het is een volledig verzorgd programma van 10.30 uur tot ca. 15.30 met o.a. een uitgebreide rondleiding, workshops over bewegen met een stoma, huidproblemen en ontwikkelingen in de stomazorg. Meer informatie leest u hier. Inschrijven kan via het inschrijfformulier of telefonisch: 03-666 65 83.

Zeker! Door het materiaal vrijblijvend te proberen ervaart u zelf wat het beste voor uw lichaam is. Graag adviseren wij u, maar beoordelen kunt u zelf alleen door het uit te proberen. Klik hier, vul uw gegevens in en wij bellen zo snel mogelijk om een proefpakket op maat samen te stellen. Telefonisch zijn wij bereikbaar tijdens kantooruren: 03-666 65 83.

In België worden de meeste producten vergoed of vallen binnen uw forfait (budget). In ieder geval de opvangzakjes en huidplaten. De extra hulpmiddelen (accessoires) vallen soms buiten dit forfait, zodat u deze zelf moet bekostigen. Daarom hebben wij voor de hulpmiddelen een webshop ontwikkelt, zodat u toch de benodigde materialen, bijvoorbeeld een remover kunt bestellen voor een voordelig tarief.

www.eurotecshop.eu

Stomamaterialen bestelt u bij een bandagist of apotheek, dus niet direct bij ons. EuroTec is de fabrikant die de materialen ontwikkeld. De bandagist of apotheek is de leverancier die de hulpmiddelen levert. Ervaart u problemen met uw leverancier? Dit horen wij graag terug, samen kijken wij hoe wij u verder kunnen helpen.

 

In principe kunt u met alle platen zwemmen. Als u lang zwemt, kunnen de randjes wat slijmerig gaan worden (door het opnemen van vocht). Het kan dan prettig zijn om extra fixatiemateriaal te gebruiken zoals de Circlemate ronde pleister of de huidvriendelijke Varimate Thin stripjes. Dan heeft u hier geen last van.

Wat betreft de zakjes; als u zakjes gebruikt met een filter en dat filter wordt nat, dan werkt het niet meer, met alle gevolgen van dien. Het filter moet beschermd zijn met een (Gore-Tex) filtermembraan. Deze zorgt ervoor dat de lucht er wel uit kan, maar dat er geen water in kan komen. Bij de open zakjes is dit meestal al standaard aangebracht in de fabriek, bij gesloten zakjes niet altijd. Losse Gore-Tex filtermembraantjes lossen dit probleem dan op.

Stomazakboekje

Het stomazakboekje van EuroTec biedt een brede keuze aan oplossingen om optimale zorg aan uw stoma te geven. In het stomazakboekje zijn alle producten overzichtelijk weergegeven per indicatie en aan de hand van veel voorkomende problemen. Ideaal naslagwerk voor stomadragers en professionals. U kunt het boekje gratis aanvragen of gebruik de digitale versie.