Leven met een stoma

Het is even wennen, maar met de juiste stomamaterialen en informatie kunt u het ongemak tot een minimum beperken. Net zo uniek als uzelf bent, zo uniek is ook uw stoma. Stoma’s verschillen in grootte, kunnen rond, ovaal of onregelmatig zijn van vorm. De stoma kan uitsteken of juist vlak op uw huid zitten. Soms zelfs onder huidniveau.

Kenmerken van stoma’s

Stoma’s hebben wel overeenkomsten. Alle stoma’s moeten glimmend, nat en rood van kleur zijn, net zoals de binnenkant van uw mond. Een stoma heeft geen zenuwuiteinden; daarom voelt u geen pijn of andere sensaties bij uw stoma. Maar een stoma heeft veel bloedvaten en kan makkelijk bloeden als u teveel over de stoma wrijft of op een andere manier irritatie aan uw stoma ondervindt. Dit is normaal, maar als het bloeden aanhoudt of u heeft bloed bij de output van uw stoma, neem dan contact op met uw zorgprofessional. Het kiezen van het beste opvangsysteem is afhankelijk van uw stoma type en de specifieke eigenschappen van uw stoma. Met een paar klikken kunt u in ons product overzicht het juiste systeem voor u vinden passend bij uw unieke stoma en uw levensstijl.

Voeding

Met goedkeuring van uw stomaverpleegkundige, kunt u alles eten wat u wilt. Er zijn geen algemene dieetregels voor mensen met een stoma. Het zal mogelijk wel even tijd kosten, om uit te vinden wat het beste voor u werkt.

 • Eet regelmatig
 • Drink voldoende vocht
 • Om verstopping te voorkomen1, zorg ervoor dat u uw eten goed kauwt.
 • Vraag uw stomaverpleegkundige, verpleegkundige of diëtist(e) of u extra vitamines of zout nodig heeft.
 • Om nieuwe dingen die u wilt eten of drinken uit te proberen; neem kleine porties en 1 ding tegelijk. Als er een probleem optreedt (bijvoorbeeld winderigheid), kunt u simpele aanpassingen doen die voor u werken.
 • Het meest belangrijke, geniet van eten!

1: Diet Reference: Ostomy Nutrition Guide. University of Pittsburgh Medical Center Web site.http://www.upmc.com/patients-visitors/education/nutrition/Pages/ostomy-nutrition-guide.aspx Accessed May 23, 2016.

Bewegen

Met de toestemming van uw stomaverpleegkundige kunt u de meeste sporten en activiteiten die u voorheen graag deed weer oppakken. De enige mogelijke uitzonderingen zijn contact sporten (bijvoorbeeld boksen, worstelen of judo) omdat u een risico loopt op beschadiging van uw stoma bij een harde klap.

Er zijn stomadragers die op wedstrijd niveau afstanden rennen, gewichten heffen, skiën, zwemmen en heel veel andere sporten beoefenen op amateur en professioneel niveau. En, als u geen oefeningen deed voordat u werd geopereerd dan kunt u altijd nog beginnen.

 

Enkele tips om uw oefeningen en andere fysieke activiteiten weer op te pakken:

 • Begin langzaam op uw eigen tempo. Uw buikspieren moeten herstellen van de operatie. Uw zorgprofessional kan u helpen om een plan te maken hoe en wanneer u kunt gaan starten.
 • Kies iets waar u plezier in hebt en wat tenminste 3 keer per week in uw schema past. Houdt dan rekening met minimaal 30 tot 60 minuten per keer.
 • Voor de beste ervaring(en), zorg ervoor dat u het opvangzakje leegt voordat u begint. Zorg er tevens voor dat uw huidplaat tenminste 30 minuten op uw buik zit voordat u nat wordt of gaat transpireren
 • De meeste opvangsystemen zijn water resistent, zelfs bij zwemmen
 • Wanneer u gaat zwemmen: Zorg dat uw filter beschermd is tegen water; als het filter nat wordt, werkt het niet meer. Bij open zakjes zit over het algemeen al een filtermembraan over het filter heen, dan hoeft u niets te doen. Is dit niet het geval, dan kunt u het filter afplakken met een bijgeleverde sticker of met een speciaal los filtermembraan stickertje. Na het zwemmen haalt u de filtersticker van de filter. Voordeel van het losse filtermembraantje is dat de lucht nog wel uit het zakje kan.
 • Heeft u zin in een sauna bezoek? Dat kan. Het afplakken van uw huidplaat met een water resistente tape kan ervoor zorgen dat u deze beter beschermt tegen water. Controleer dit regelmatig.