Uw nieuwe “situatie”

U bent geopereerd, heeft een stoma en u bent weer thuis. Voor veel mensen heeft de operatie een positief effect, het leven kan weer worden opgepakt. Toch zult u zowel fysiek als mentaal als het ware opnieuw moeten opstarten. Hoewel u geopereerd bent, kan het zijn dat u zich zorgen maakt en vragen heeft – zeker gedurende de eerste 12 weken na de operatie. U kunt nerveus of boos zijn, of juist blij met het leven en de activiteiten die u weer kunt ondernemen. Of u ervaart een combinatie van deze emoties.

U bent niet de enige, uw stomaverpleegkundige of een andere zorgprofessional kan u ondersteunen. U kunt uiteraard ook bij ons terecht met vragen. Gedurende de eerste maanden na de operatie zult u gaan beseffen dat u de nodige aanpassingen gaat doen. Het hebben van een stoma betekent dat u een nieuwe normale situatie gaat ervaren. Of u nu een colostoma, een ileostoma of een urostoma heeft, u ervaart dat ontlasting of urine via een andere weg uw lichaam verlaat en u moet gaan zorgen dat de huid rondom uw stoma in goede conditie blijft.

Gedurende de eerste 6 tot 8 weken zal uw stoma in omvang afnemen. Het meten van de stoma zorgt ervoor dat u steeds de juist maat heeft en dus uw materiaal aanpast. Dit voorkomt huidproblemen en lekkages en zal het vertrouwen in uw stoma materiaal vergroten. Na verloop van tijd zult u zich steeds beter voelen. Het verzorgen van de stoma vormt dan een vast onderdeel in uw dagelijkse patroon. Zorg ervoor dat u vooral in de eerste periode contact heeft met uw stomaverpleegkundige. Zij kan u ondersteunen bij problemen of zorgen die u heeft.